Nieuwsbrief Steunpunt Autisme Twente e.o.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEZING OVERPRIKKELING EN AUTISME REPRISE

Vanwege grote belangstelling komt Gijs Horvers nogmaals de lezing geven over ‘autisme en overprikkeling’. Door zijn verhaal en de presentatie (d.d. 14 januari 2015) kregen de aanwezigen zeker eyeopeners mee. Aan ons, onderwijsmensen, de taak onze ogen en oren open te houden voor signalen van overprikkeling bij onze leerlingen met autisme en adequaat hierop te reageren. Oplossingen zijn niet altijd direct voor handen, wel een veilige omgeving en erkenning van het kind met autisme.

 

Deze interessante en leerzame lezing, waar we hele positieve reacties op hebben gekregen wordt opnieuw gegeven op:

 

Dinsdagavond 2 februari  2016

Locatie:  

De Hal van ’t Korhoen

Wielewaalstraat 10

7557 PD Hengelo

 

Zaal open:              19.00

Aanvang lezing:       19.30

Einde lezing:            21.30

We vragen een bijdrage van € 25,-. Hiervoor ontvangt u een factuur.

 

Wie is Gijs Horvers?

Gijs Horvers (1978) werd gepest, vluchtte in verslavingen en werd onderschat en overschat in relaties, opleiding en werk. Hij kende periodes van eenzaamheid en ontreddering. Jarenlang heeft hij diverse vormen van begeleiding gehad en is zelfs enkele malen in een instelling opgenomen. Op zijn 30ste kreeg hij de diagnose autisme. Nu heeft hij goede zelfkennis, werkt als zelfstandige en helpt hij anderen met autisme. Gijs noemt zich: Autisme ambassadeur. Zijn missie is te streven naar een maatschappij waar autisme volledig geaccepteerd wordt. Hij vindt het daarom belangrijk dat de maatschappij een juist beeld krijgt van de diversiteit van autisme.  

In 2011 won Gijs de Autisme prijs Overijssel van het samenwerkingsverband Autisme Overijssel. In 2012 de speech van je leven, tijdens Eigen Kracht 2012 en in 2013 de Roos van Elisabeth van Stichting Elisabethfonds voor zijn inzet voor mensen met autisme.

Aanmelden voor vrijdag 15 januari 2016 bij Jeannette Hulsmeijers: j.hulsmeijers@twog.nl

 

GEEN nieuwe diagnoses Klassiek Autisme, PDD-NOS en Asperger meer, maar ASS in DSM 5

De DSM 5 (Engelse versie 2013, Ned. Versie 2014) is hét handboek voor psychiaters waarin staat welke diagnoses er zijn in de psychiatrie en welke criteria daarvoor gelden.                  In deze nieuwe versie is er veel veranderd voor de diagnose autisme. De huidige diagnoses PDD-NOS, Asperger en Klassiek Autisme worden samengevoegd onder één noemer: Autisme Spectrum Stoornis (ASS). De term spectrum geeft hierbij aan dat er diversiteit is in de manier waarop het autisme zich uit. In de DSM-5 kan bij deze diagnose worden aangegeven of er sprake is van een ‘milde’ of ‘ernstige’ mate van ASS.

De criteria voor de nieuwe diagnose ASS zijn anders dan die voor de diverse vormen van autisme in de vorige editie van de DSM (de DSM-4-TR). De belangrijkste wijziging is dat er voortaan twee domeinen worden onderscheiden in plaats van drie.

 

De drie domeinen waren:

1.       Beperking in de sociale interactie

2.       Beperking in de communicatie

3.       Stereotiepe patronen van gedrag

 

Ze worden vervangen door deze twee domeinen:

1.       Beperking in de sociale communicatie en interactie

2.       Repetitief gedrag en specifieke interesses

 

De DSM-5 zal gaan gelden voor alle nieuw te stellen psychiatrische diagnoses. De NVA vindt het van groot belang dat een diagnose méér is dan alleen het ‘label’ uit het handboek: een goede diagnose is ook handelingsgericht. Dit houdt in dat de gz-psycholoog of psychiater in kaart brengt welke beperkingen en sterke kanten het autisme van iemand kenmerken en vervolgens concrete adviezen voor hulp op maat meegeeft.

(bron: Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) www.nva.nl

 

BOEKRECENSIE HOUVAST

Houvast is een prettig en goed leesbaar boek. Er staan talloze voorbeelden in. Het laat je zien hoe je contact kunt maken met kinderen met autisme. Hoe sluit je aan bij hun prikkelverwerking en hoe kun je mee gaan in het spel van kinderen met autisme. Want dat ook deze kinderen kunnen spelen en zich kunnen ontwikkelen via spel is door het lezen van dit boek een vanzelfsprekend gegeven geworden.

De achtergrondinformatie die je krijgt over autisme en dyspraxie is zeer verhelderend. In het boek leer/lees je hoe je kunt afstemmen op het kind en hoe je gericht kunt gaan handelen. Je krijgt echt houvast door dit boek.

 

De auteur reikt talloze zeer bruikbare handvatten aan om de juiste afstemming te vinden, het contact met het kind te versterken en het leervermogen van een kind aan te spreken. 
Het meeste impact hebben de reacties van opvoeder/hulpverlener: “Als je open en zonder oordelen bent, komt een kind met autisme naar je toe”. Het laatste deel gaat daarom over jezelf en hoe je je gevoelens als stress, onzekerheid en machteloosheid om kunt zetten in kracht en vertrouwen. (
www.horison.nl)

 

Anneke Groot (1958) is opgeleid als sociaal pedagogisch hulpverlener en is moeder van twee zonen waarvan de jongste de diagnose autisme kreeg. Ze heeft voor hem een thuisprogramma opgezet. Ze heeft diverse trainingen gevolgd op het gebied van autisme en attitude. Ze is de grondlegger van de methodes Contactgericht Spelen en Leren (CLS) en Contactgericht Ondersteunen (CO). Ze is directeur van stichting Horison www.horison.nl Ze geeft trainingen aan ouders en professionals van kinderen met autisme. Ze ondersteunt gezinnen en organisaties die de

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

agenda

AUTISMEWEEK 2016

De autisme is in 2016 van 28 maart t/m 4 april.

Thema van deze week is  DUIK IN AUTISME.

We organiseren rond deze week weer een filmavond in Hof 88 in Almelo op dinsdag 5 april 2016.

 

Schrijf deze datum dus alvast in je agenda!

 

LEZING PASSEND ONDERWIJS EN AUTISME

24 mei  is er een lezing rond het thema passend onderwijs en autisme.

Locatie en tijdstip wordt nader bekend gemaakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Houvast, Anneke Groot | ISBN 9789088505973

Uitgeverij SWP www.swp.nl

 

 

info@steunpuntautismetwente.nl

www.steunpuntautiseme.nl

 

“Autismevriendelijkheid bestaat voor 90% uit duidelijkheid en voorspelbaarheid.
de overige 10% is gewone vriendelijkheid.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steunpunt Autisme Twente

Europastraat 50-A1

7622 KG Borne

06 – 24 130 149

 

 

Heeft u tips/opmerkingen of wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen? Stuur dan een email naar info@steunpuntautismetwente.nl